
Amanda Lind älskar Almedalsveckan och möjligheten att få prata sakfrågor och bli mindre polemisk.
Bild: Max V KarlssonDagens ETC
På ett Gotland med vattenbrist kämpar Miljöpartiets språkrör Amanda Lind för att få politikerna att prata om klimatet. Hon ser det som helt självklart att sitta i regering efter valet nästa år och är övertygad om att samarbetet med S, V och C kommer fungera väl, trots stora skiljelinjer i frågor som migrationen, skatterna och skogen.
– Vi har kommit överens förut, säger Amanda Lind.

Text

Foto
Det första sms:et kom på tisdagsförmiddagen. ”Det är stor vattenbrist på Gotland”, inledde Region Gotland uppmaningen till alla tiotusentals besökare i Visby under Almedalsveckan om att spara på vattnet.
Amanda Lind kallar situationen väldigt oroväckande.
– Det ställer hela processen med vad kalkbrytningen riskerar för Gotland och vattentillgången på sin spets, men det säger också någonting om hur klimatförändringarna påverkar vårt samhälle. Att det faktiskt är en kris som pågår här och nu, säger hon.
Det är dagens efter hennes livs första tal på Almedalsveckan, men hon har varit här många gånger förut.
Amanda Lind älskar Almedalen. Första gången hon var här var hon kommunalråd i Härnösand, tidigt 10-tal. Sedan dess har hon varit tillbaka som både partisekreterare och kulturminister. I år är det första gången som språkrör, eftersom kollegan Daniel Helldén höll talet i fjol.

Men den stora profilfrågan är mindre het än på många år. Trots ständiga rapporter om vattenbrist, torka och bränder har klimatkrisen halkat ner från agendan i den politiska debatten. Varken statsminister Ulf Kristersson (M) eller oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) nämner den mer än i förbifarten vid något enstaka tillfälle.
Amanda Lind har ändå viss förståelse för det när det är flera globala kriser som pågår parallellt.
– Det är en lågkonjunktur, det är krig i Ukraina och situationen i Mellanöstern har eskalerat med folkmordet i Gaza. Det är klart att det är många saker som oroar människor, säger hon.
Samtidigt menar hon att klimatfrågan hänger ihop med de andra kriserna.
– Klarar vi inte klimatet så vet vi att vi bara kommer att få mer av både naturkatastrofer, konflikter om resurser och ett sämre säkerhetsläge. Det är viktigt att vi talar om klimatfrågan som en av de stora globala kriser vi måste hantera parallellt.
Är du orolig för att de massivt ökade försvarsanslagen nu innebär att andra viktiga områden ofrånkomligen måste banta?
– Det är en risk och vi har sagt att det är väldigt viktigt att vi hittar en finansiering. De här lånen vi tar nu kommer behöva betalas tillbaka och då ska inte det gröpa hål i välfärden. Därför vi vill införa en beredskapsskatt som en delfinansiering för att inte äta hål i den ordinarie budgeten.
Under sin dag i Almedalen presenterar Miljöpartiet ett förslag om utökad civilplikt. Partiet vill att den införs i kommunal omsorg, jordbruk och infrastruktur.
– Om vi ska förbereda Sverige för att fungera i orostider och ytterst i krig så måste vi ha en fungerande barnomsorg, ett fungerande lantbruk är fundamentalt för vår livsmedelsförsörjning och vi måste se till att tågen och transporterna fungerar. Vi ser att det finns sårbarheter i de här sektorerna som skulle kunna åtgärdas med en civilplikt, säger hon.
Gråtande språkrör
Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet delar förslaget om en beredskapsskatt, men ingen av dem har kunnat konkretisera hur den ska se ut. Inte Amanda Lind heller.
– Det behöver vi se till att man utreder. Men vi har pratat om att den ska gälla de med de högsta inkomsterna. Vi hade ju en värnskatt tidigare som avskaffades. Den tillkom i en period då man behövde stärka försvaret, så det är samma tänk nu.
Amanda Lind säger vi om den samlade oppositionen. Men frågan är hur de fyra oppositionspartierna ska kunna bygga ett lag som gemensamt kan bilda regering nästa höst. Centerpartiets nya ledare Anna-Karin Hatt må prata mycket om klimatet, men kommer samtidigt direkt från LRF där hon företrätt skogsägarna, hon har satt röda linjer mot skattehöjningar och vill luckra upp strandskyddet. Politik som går på tvärs mot Miljöpartiets.
– Vi har förhandlat med Centerpartiet tidigare om både skogen och strandskyddet och jag tyckte att det var ett styrkebesked att vi hittade en överenskommelse om skogen som vi båda kunde tycka var bra. Jag tror att det finns saker vi kan komma överens om. Det kräver att Centerpartiet utvecklar sin skogspolitik och att vi kan mötas, men vi har gjort det tidigare.
2021 lät C bli att rösta på budgeten som innehöll stöd till skogsägare som frivilligt skyddar sin skog.
– Ja, jag beklagar ju verkligen det. Det var ju oerhört, man valde att låta någon form av budgettekniska principer gå före att hitta ett sätt att långsiktigt komma framåt i en fråga som tyvärr har blivit väldigt polariserad idag. Det beklagar jag.
Migrationen är en annan knäckfråga, kommer ni kunna acceptera den betydligt mer restriktiva politik som Socialdemokraterna driver?
– Vi har olika ingångar, absolut. Men vi har kommit överens tidigare i migrationspolitiska frågor.
Vi har barn som har växt upp i Sverige, inte känner någonting annat än Sverige, som kanske är 8, 10, 12 år och som ska utvisas.
Då grät ert språkrör på presskonferensen...
– Jo, men det var en väldigt speciell situation 2015 med väldigt många människor som sökte skydd i Europa. Sen dess har det hänt saker. Vi har en migrationspakt i EU nu. Och i Sverige behöver vi se till att människor inte hamnar i kläm i de system vi har. Vi har barn som har växt upp i Sverige, inte känner någonting annat än Sverige, som kanske är 8, 10, 12 år och som ska utvisas. Jag tycker inte det är rimligt. Vi har skrivit under barnkonventionen, säger Amanda Lind som upprepar sin övertygelse om att hitta lösningar.
Magdalena Andersson sa i sitt Almedalstal att hon vill se en regering ”i centrum av politiken”. Är Miljöpartiet i centrum av politiken?
– Jag tycker att Miljöpartiet länge har fungerat som brobyggare och kunnat samarbeta med många partier. Vi har budgetsamarbetat med både Vänsterpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.
Kommer ni ha ett krav om att sitta i regering för att stödja en statsministerkandidat?
– Det är självklart för oss att vi ska sitta i en regering. Vi har haft det som princip väldigt länge. Vi vet att när Miljöpartiet är med vid beslutandeborden, det är då vi kan få till klimatomställningen.
Du nämnde folkmordet i Gaza tidigare. Moderata riksdagsledamoten Katarina Tolgfors skrev nyligen på X att Socialdemokraterna ”inte har en brandvägg överhuvudtaget mot antisemiterna i V och MP. Som tolererar att hat och hot mot judar frodas bland radikaliserade krafter närstående ert regeringsunderlag för att håva in röster till valet. Så cyniskt. SD gör upp med sitt förflutna, V och MP går åt motsatt håll”.
– Det där är ju fullständigt skitsnack. Det är anmärkningsvärt att en moderat riksdagsledamot uttalar sig på det sättet. Vi har varit glasklara från dag ett om att all typ av antisemitism är helt förkastligt, oavsett hur hårt kritisk du är mot det som Israels regering gör i Gaza just nu. Den rågången är oerhört tydlig hos oss.
Född 1980 i Uppsala, uppväxt i Luleå.
Är utbildad psykolog och har arbetat som barn- och ungdomspsykolog.
Blev medlem i Miljöpartiet 1999 och var ledamot i Umeå kommunfullmäktige 2002-2004 innan hon flyttade till Härnösand där hon bland annat var kommunalråd 2014-2016.
2016-2019 var hon partisekreterare för Miljöpartiet och därefter kultur-, demokrati och idrottsminister i regeringen Löfven 2019-2021.
2022 kom hon in i riksdagen och i april 2024 valdes hon till språkrör, tillsammans med Daniel Helldén.

Text

Foto
Ämnen i artikeln
Kommentarer
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.
Detta kanske också intresserar dig

Före detta S-föreningen polisanmäler Jomshof: ”Det räcker nu”

”Provocerande för många att vara en mjuk huligan”

M-topp sprider högerextrem propaganda på sociala medier

S-topp rasar över minskat stöd till Sis-placeringar

Forssmed (KD) om föda barn-gruppen: ”Väldigt nöjd”
